Kan man mixa alkoholtyper?

Får man en värre baksmälla om man blandar drinkar?

Många säger ju att baksmällan blir värre om man blandar t.ex. öl med vin, än om man håller sig till en sort. Men stämmer verkligen det? Dags att ta reda på det!

Man använder sig av tre testpersoner.
En dricker bara öl, en bara vitt vin, och en dricker både och.

Först tas blodprover på alla tre för att se deras CRP nivåer (C reaktivt protein), detta för att se hur mycket inflammation de för tillfället bär på. Baksmälla orsakas till viss del av just inflammationer.

Festen kan börja! Gissa vem som springer till toaletten först? Öl-killen... ;)

Så vad blev resultatet?
Man mäter återigen killarnas CRP-nivåer, för att se hur inflammationen har förändrats.

Öl-killen
CRP före: 1.5
CRP efter: 1.9

Vin-killen
CRP före: 0.4
CRP efter: 0.3

Mix-killen
CRP före: 1.2
CRP efter: 1.1

Så i detta experiment fick man inte värre baksmälla genom att mixa olika alkoholhaltiga drycker. Ofta tenderar man bara att dricka mer när man mixar. I detta experimentet var det alkoholhalten som gav den värsta baksmällan. Men hade man gett mix-killen rött vin istället för vitt vin, så hade förmodligen CRP-nivåerna varit mycket högre.

Varför? Generellt innehåller "mörka" drycker, såsom rödvin eller whiskey mer alkoholhaltiga orenheter, s.k. kongener. Dessa föroreningar orsakar inflammation, och därmed en värre baksmälla.

Slutsats:
Att mixa drinkar ger inte alltid en värre baksmälla. Den verkliga boven, bortsett från mängden alkohol, är mängden kongener. Så vill du vara klar i huvudet dagen efter, håll dig till klar alkohol som vodka och gin. Drick måttligt, eller inte alls ;)

Fakta:
Ni har väl hört uttrycket att kvinnor inte tål alkohol lika bra som män? Alla tester visar på att detta är sant. Kvinnor är fysiskt mindre, de har mer kroppsfett, men mindre lever som gör att de inte kan bryta ner alkohol lika snabbt som män. 5-6 drinkar ger garanterat en man en bakfylla. Medan det för kvinnor räcker med 3-5.Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0