"Kamphundar skapar splittring i Danmark"

Denna artikel är hämtad från NorraSkåne.se (www.nsk.se).

Men lagen är kontroversiell – och ineffektiv, menar danska veterinärer.
Lagen kommer att skapa fler problem än den löser, säger Arne Skjoldager, ordförande i danska veterinärförbundet.

Han är i likhet med många av sina kolleger, inklusive svenska veterinärer, mycket kritisk till den nya lagen.
– Förbud hjälper inte. Det finns många raser som kan göras aggressiva som rottweiler, dobermann, schäfer. Då hjälper det inte att avliva en väluppfostrad "muskelhund".

Att lagen nu påbjuder koppeltvång och munkorg på allmän plats för de förbjudna hundraserna menar han är djurplågeri och rent kontraproduktivt.
Munkorg – hundburka, menar du? Det är helt onaturligt och asocialiserande i förhållande till andra hundar. Det skapar en utveckling som bara gör hundarna mer aggressiva. Ju fler restriktioner man sätter för hundens naturliga beteende, desto konstigare kommer den att uppföra sig. Dessutom tror jag att den här lagen skapar en underliggande ångest bland befolkningen, skapar en obefogad rädsla som i sin tur bäddar för incidenter mellan människa och hund.

Kamphundsförbud har tidigare prövats i bland annat Nederländerna och Italien, men visat sig ineffektivt och förkastats. Arne Skjoldager tror att rättsläget kommer att visa sig bekymmersamt, då det ligger på hundägaren att bevisa att en hund inte tillhör en förbjuden ras eller korsning. DNA-analys är minst sagt vanskligt, och:
– Det säger ändå ingenting om hur aggressiv hunden är.

En hel del danska veterinärer har öppet deklarerat att de vägrar avliva friska hundar, bara för att de råkar tillhöra någon av de förbjudna raserna. Danska veterinärförbundet har bett dessa veterinärer kontakta förbundet för att få tips på kolleger som är villiga att göra det i stället.
– Vi vill ju absolut inte att folk ska försöka avliva hundarna på egen hand. Man kan föreställa sig fruktansvärda scener om det skulle hända.

Veterinärförbundets förslag inför lagändringen var att man i stället skulle skärpa den redan gällande lagen. Att hundattacker varit ett tilltagande problem är alla överens om.
Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges veterinärförbund, håller med sin danske kollega i allt väsentligt.
– Även vi är kritiska mot att förbjuda vissa raser. Vem som helst kan göra en golden retriever till ett dödligt vapen, så ett förbud löser inte minsta problem. I stället borde nuvarande lagstiftning förbättras och förtydligas – det är beteenden som ska förbjudas, inte raser, säger han.

Men det finns de som inte riktigt håller med. I mitten av juli stack statsrådet Mats Odell (KD) handen i ett getingbo med en artikel på Newsmill vars rubrik var "Därför måste kamphundar förbjudas".
– I egenskap av bostadsminister har jag besökt många bostadsområden, framför allt kring de stora städerna, och kan konstatera att det är ett stort problem att människor är rädda för hotfulla hundar. Lagkraven på hundägare behöver skärpas och i sista hand måste ett kamphundsförbud övervägas, säger Mats Odell.

Han understryker att ett förbud måste utredas noga och att han i första hand tror på att sätta press på bostadsmarknadens parter.
– Jag kommer att ta initiativ för att se om någonting kan lösas avtalsvägen – om man har en aggressiv hund så får man helt enkelt inte bo kvar.



Jag hoppas att svenska folket tar sitt förnuft till fånga, och att medierna slutar ösa galla över våra älskade familjehundar. Den ras som attackerar flest människor i Sverige är Golden Retriever! Förbjud den isf! Inför djurpoliser och hundägarkörkort! Förbjud inte dessa snälla hundar, för faktum är att majoriteten av dessa "livsfarliga mördarmaskiner" är lydiga, vänliga, och otroligt kärvänliga!




Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0