Vilken skärbräda är bäst?

Vill du veta vilken typ av skärbräda som sprider mest bakterier?

Skärbrädan har en ganska central del i köket. Vanliga typer är plast, trä och marmor. Men är de så rena som de kan se ut? Bakterier såsom salmonella och E. coli sprids i våra skärbrädor. De kan ge allvarlig matförgiftning, eller rent av vara dödliga...

Så, gör materialet någon skillnad?
På 90-talet dissade man skärbrädor av trä då man tyckte de var ohygieniska. Istället blev plast populärt. Det sades vara lätt att göra rent. De blev populära på restauranger, och många kockar föredrar plast än idag.

Testet:
Mikrobiologen Dean Cliver studerar hur bakterier beter sig på olika material. Han placerade en liten mängd ofarlig E. coli i mitten på skärbrädorna och tvättade av dom med vanligt diskmedel och lät det torka. Efter 15 minuter tvättades de av igen och prover togs, både där bakterierna placerats och i utkanterna. Sedan lät man bakterierna frodas i ett dygn.

Resultatet:
Man tittar nu på mängden vit gegga som växt på gelébitarna (proverna).

Marmor - Få tecken på bakterier.
Trä - Ett tunt jämt lager bakterier.
Plast - Mycket mer bakterier än de övriga två.

Så plast går bort. Vidare tittade man på proverna som tagits i utkanten.

Marmor - Mycket bakterier. Den jämna ytan gör att bakterierna kan frodas över hela brädan.
Trä - Knappt några bakterier. Ingen spridning, bakterierna höll sig där de placerats.

Slutsats:
Plats 3: Plast. Bakterier sprids snabbt via fördjupningarna som bildas efter kniven.
Plats 2: Marmor. Bakterier sprids lätt över den jämna ytan. Är dessutom tuff mot knivar.
Vinnare: Trä. Det är ett mycket poröst material och vätskan sugs in i träet. Om det finns bakterier i vätskan så följer de med, och kommer aldrig tillbaka levande...

Så en skärbräda av trä är vår vinnare. Den är snäll mot knivar, dödar bakterier, och om du tar väl hand om den så håller den i många år. Men kom ihåg: Ska du ha en skärbräda i trä, se till att välja ett rejält hårt träslag. Är materialet för mjukt så förökar sig bakterierna lätt i skårorna som bildas av kniven.

Tips:
Vilket material du än väljer att använda, vet du hur du bäst håller den fri från bakterier?
För plast, spraya den med en lätt dimma av ättika följt av utspätt blekmedel.
Trä då? Blötlägg den inte i timmar. En snabb skrubbning räcker gott och väl.




Kommentarer
Anna

Heej!



Jag bara tänkte fråga vilken stilmall du har använt dig av och hur du gjort din header ??



Kram kram!

2010-02-24 @ 16:55:27
Linda

Anna: Jag använder mig av stilmallen "Fashion". Jag utgår nästan alltid från den när jag gör bloggdesigns. Headern har jag gjort i Photoshop CS4.

2010-02-24 @ 18:14:27       Blogg: http://paivys.blogg.se/
Anna

Vart hittar man den stilmallen?? Finns den att "hämta någonstans?? :)



kram

2010-02-24 @ 20:24:58
Linda

Stilmallen "Fashion" finns ju på blogg.se. Om du loggar in på din blogg och väljer "Design", så finns alla teman/stilmallar där. "Fashion" är på andra raden, till höger. Så klickar du bara på "Välj tema".



Jag har ju ändrat massa i min stilmall genom att gå in på "Redigera stilmall". Så min design ser ju inte ut som "Fashion" gör från början.



Du utgår alltså alltid ifrån en av de standardmallar som finns på blogg.se. För att ändra mallens utseende går du in på "Redigera stilmall".



Det finns en kille som har en jättebra blogg där du kan få massa tips på hur du gör. http://www.designadinblogg.se/

2010-02-24 @ 21:29:00       Blogg: http://paivys.blogg.se/
Anna

Tack :)

2010-02-25 @ 02:26:46


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0